De onfortuinlijke tjiftjaf

Dit is een tjiftjaf (merci Google).

Ik dacht even dat het liedje van deze zangvogel was uitgezongen nadat hij tegen ons raam knalde. Hij landde bij de buren waar hij na enkele stuiptrekkingen als voor dood lag. Maar zijn buikje bewoog nog. We namen een doos en legden er wat keukenpapier in, klaar om naar het vogelopvangcentrum te gaan. Even later zat hij al recht. Als een coureur die verdwaasd naast zijn fiets staat na een valpartij. De buurvrouw pakte de tjiftjaf op en zette hem in de mand die je op de foto ziet. We zetten er water en vogelzaad bij. Het vogeltje sprong op de rand. Hij begon zijn hoofdje te bewegen. Eerst behoedzaam, dan alert. Hij kwam er door. Een half uurtje na de smak vloog hij weer weg, om dan meteen tegen het raam van de buren te knallen. Er zijn drie opties: 1. We hebben te maken met een suïcidale tjiftjaf. 2. Hij had ze nog niet alle vijf op een rij na raam één. 3. Deze tjiftjaf is de slimste niet. Hoe dan ook, we hebben hem in een afgesloten schoendoos gezet (merci Google) om hem te beschermen tegen zichzelf. Na een uurtje hebben we de doos opengedaan aan de vijver achter onze tuin. Hij had gegeten van de vogelzaadjes. De tjiftjaf zag er uitgerust en kwiek uit. Ik nam nog een foto en hij vloog als een pijl de bomen in. Het ga je goed, mijn gevederde vriend.

Tjiftjaf zag er toen nog wat nukkig uit.

Advertenties

4 gedachtes over “De onfortuinlijke tjiftjaf

  1. Leuk! En fijn dat jullie dat vogeltje twee keer gered hebben. Ben je zeker dat het een tjiftjaf is? Ik dacht dat het een zwartkop vrouwtje was. Die hebben zo’n typisch bruine kop. Ik vind geen uitsluitsel op google…

      1. Jij ook? Leuk! Vogels zijn zo mooi om naar te kijken en ik vind ze heel inspirerend. Dat vogeltje op de foto ziet er inderdaad nukkig uit. Het lijkt ook erg jong. Misschien daarom dat het moeilijk te determineren is. Ik heb er onlangs ook eentje gered. Ook zo’n jonkie, nog bijna donzig.
        Deze website is soms een hulp: http://www.welkevogelisdit.nl maar ik ben er deze keer niet uitgeraakt. Misschien heb jij meer succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s